Drvo aluminijum stolarija

Prozorske okapnice

Opšte karakteristike

Dužina prozorske okapnice treba da odgovara širini prozora, uz eventualno bočno proširenje dva ili više centimetara sa svake strane prozora. Širina prozorske okapnice treba da odgovara levoj, odnosno desnoj širini zida, plus minimalno 2cm za spoljne potprozornike.
Postoji više vrsta okapnica za prozore:

 • PVC OKAPNICE
 • OKAPNICE OD KAMENA
 • OKAPNICE OD POLIMERMERA
 • ALUMINIJSKE OKAPNICE
 • OKAPNICE OD PLASTIFICIRANOG LIMA
 • OKAPNICE OD PUNOG PVC MATERIJALA
 • OKAPNICE OD DRVETA
 • Aluminijumska okapnica za prozore
  Pvc podprozorska daska ili okapnica
  Solbank od plastificiranog lima
  < >

  OKAPNICE OD KAMENA
  Okapnice ili solbanci od kamena se ubrajaju u najstarije elemente za gradnju. Stabilne su, daju vrlo dobar estetski izgled jer ih ima u različitim tonovima boja. Mogu biti od mermera ili granita. Preporučujemo granit jer je manje porozan od mermera. Kad ih ugrađujete morate paziti da uzmete dobru meru jer ih je naknadno teže za suziti. One se obrađuju specijalnim testerama za kamen. Okapnice ili solbanci se nikako ne smeju ugrađivati iz jedne širine za unutrašnje i spoljne jer bi se moglo dogoditi da dođe do kondenzacije.

  OKAPNICE OD POLIMERMERA
  To su okapnice koje su se u zadnje vreme počele proizvoditi i našle širu primjenu .
  One se sastoje od prirodnih smola i mlevenog mermera (80 %). Smesa se obično lije u kalupe i stvrdne. Koristi se i za druge stvari kao npr šankovi, stolovi za ugostiteljstvo, različiti namještaj za kupatila. Ima ih različitih dezena . Lakirane ne preporučujemo jer se može dogoditi da se taj lak lako ošteti.

  ALUMINIJSKE OKAPNICE ili SOLBANCI
  Od aluminijuma su i jako su čvrste i pouzdane. Imaju bočne završetke kako ne bi došlo do izlivanja vode sa strane do zida. One su plastificirane i obično u beloj boji (postoji i smeđa eloksirana ) Ima ih u različitim standardnim širinama tako da se mogu prilagoditi u nekih 2-3 cm. Montiraju se obično na poliuretansku penu kako ne bi došlo do buke prilikom udaraca kapi kiše.

  OKAPNICE OD OBIČNOG PLASTIFICIRANOG LIMA
  Najjeftinije su
  Našle su največu primenu kod zamena stolarije na zgradama. Mogu biti plastificirane ili pocinkovane. Ugrađuju se na poliuretansku penu. Prednost im je mogučnost narudžbine po specijalnim zahtjevima što im daje veliku primjenjivost u gradnji.

  OKAPNICE OD PUNOG PVC-a
  Estetski su jako poželjne jer imaju zaokruženu prednju stranu. Ugrađuje se na poliuretansku penu. Dolaze sa bočnim završetcima.

  SVE OKAPNICE MORAJU OBAVEZNO IMATI NAGIB PREMA VAN KAKO SE NE BI VODA ZADRŽAVALA NA NJOJ I DUŽINA BI TREBALA BITI MALO VEĆA OD PROZORA.