Drvo aluminijum stolarija

Energetska obnova starih kuća

Energetska obnova starih kuća

Energetskom obnovom starih zgrada, naročito onih građenih pre 1980. god, moguće je postići uštedu u potrošnji toplotne energije od preko 60%.
Povećanje cena energenata, ograničenost fosilnih goriva, uticaj energetike na životnu sredinu i klimatske promene dovode do razvoja novih energetskih tehnologija, kreiranju zakona i propisa kojima će se uticati na smanjenje potrošnje energije i podizanju svesti o energetskoj efikasnosti.

Energetski sertifikati zgrada

Uvođenjem energetskih sertifikata za zgrade sa podacima o potrošnji energije omogućiće se, u budućnosti, poređenje energetskih karakteristika zgrada. Sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju biće sertifikovane, a podaci o godišnjoj potrošnji energije za grejanje zgrade biće izloženi ili dani na uvid svim zainteresovanim strankama. Jednostavna poređenje energetskih karakteristika zgrada omogućiće građevinskoj industriji da koriste te podatke kao sredstvo marketinga. Tržište koje bi se uspostavilo pri raspolaganju energetskim sertifikatima, trebalo bi da doprinese značajnom povećanju energetske efikasnosti zgrada.

Energetska obnova starih kuća
Energetska obnova starih kuća
Drvo aluminijum prozori
< >

Prozori

Iako zauzimaju mali deo ukupne površine spoljnih zidova zgrade, prozori su izvor velikih toplotnih gubitaka jer pružaju oko 10 puta manji otpor prolasku toplote nego zidovi, plafoni i podovi građevine.
U gubitke kroz prozore ubrajamo transmisione gubitke i gubitke usled provetravanja, a iznose oko 50% ukupnih toplotnih gubitaka građevine.

Toplotni mostovi

Toplotni mostovi su delovi spoljne obloge građevine kod kojih je povećan toplotni tok iz unutrašnjosti građevine prema van, mesta na kojima toplina ''beži'' iz građevine. Najjednostavniji primeri su prozori, vrata, balkoni i streja krovova, uglovi zgrade, spojevi zida i prozora i sl.

Osim što uzrokuju gubitke toplote, na unutrašnjim delovima toplotnih mostova može doći do kondenzacije vodene pare ili vlage. Posledice su stvaranje hladnih promaje zbog bržeg kruženja vazduha u prostoriji u zimskom periodu i pojava buđi koje mogu izazvati alergije.

Pravilnim projektovanjem i građenjem kvalitetnim uticaj toplotnih mostova može se svesti na minimum.